Böcker

Längst in i skogen

Längst in i skogen

Göteborg, vintern 1926. Nioåriga Alice försvinner inne på Naturhistoriska museet. När polisen tar över sökandet upptäcks märkligheter, både på museet och i flickans familj. Överkonstapel Nils Gunnarsson och hans vän Ellen följer ledtrådar från varsitt håll. Fristående fortsättning på Pestön och Den stora utställningen.

Albert Bonniers förlag, 2024 Utkommer 24 maj

Pestön

Göteborg 1925. Överkonstapel Nils Gunnarsson kallas till de laglösa vrakarnas kåkstad. Bland barackerna vid ån ligger en död man som vrakarna har bärgat ur vattnet. Spåren leder till den nedlagda karantänstationen på Pestön. Fristående fortsättning på Den stora Utställningen. Nominerades till Årets bästa svenska kriminalroman av Svenska Deckarakademin.

Albert Bonniers förlag, 2021

 

omslag: Sara R Acedo

Den stora utställningen

Den 9 juli 1923 skulle Albert Einstein ha hållit sin Nobelföreläsning på Jubileumsutställningen i Göteborg. Han kom inte. Först två dagar senare dök han upp. I pressen angavs orsaken till hans försening som ”mellankommande hinder”.  Men vad var det egentligen som hände?

Albert Bonniers förlag, 2018  

 

   Omslag: Sara R Acedo

Skymningslandet

Martina har flytt en tröstlös tillvaro som timanställd hotellstäderska och blivit sekreterare hos den förvirrade gamla  Florence på herrgården Glimmenäs. Tillsammans med några andra ungdomar spelar hon sin roll i den åldrade kvinnans fantasivärld. Klär sig i Florences 40-talsklänningar och dukar till osynliga gäster. Allt fungerar utmärkt tills ytterligare en person dyker upp.

Albert Bonniers förlag, 2014  

Himmelsdalen

Himmelsdalen

Himmelstal – en isolerad och vacker dal i schweiziska Alperna. Hit reser Daniel för att besöka sin tvillingbror som kurerar sig på ett lyxigt vilohem. Brodern behöver pengar till räkningen och ber Daniel ta hans plats några dagar medan han åker i väg och ordnar sina affärer. För sent inser Daniel att den vackra dalen inte är vad den ser ut att vara.

Albert Bonniers förlag, 2011  

Tv-serie på TV4/C More 2019

Svampkungen pocket

Svampkungens son

Det är tidigt 1970-tal i den västsvenska skogsbygden. Hemmasonen Gunnar lever i skuggan av sin far, den karismatiske svampexperten och kvinnojägaren Holger Hagberg. När far och son blir rivaler om samma kvinna kompliceras situationen. Under en dramatisk höst utforskar Gunnar svampens olika användningsområden: som delikatess, afrodisiakum och dödligt vapen.

Albert Bonniers förlag, 2008

Mannen under trappan

Mannen under trappan

Fredrik anstränger sig hårt för att vara en jämlik make åt sin hustru och stödja henne i hennes arbete som konstnär.  Han vill vara en god far och en duglig svärson. Han sopsorterar, lämnar på dagis och jobbar övertid.  En morgon upptäcker han att det bor någon i skrubben under deras trappa: en kortväxt, smutsig och obehaglig man som tar över mer och mer av Fredriks liv.

Albert Bonniers förlag, 2005
Utsedd till Bokhandelns val 2005.  TV-serie i SVT 2009.

Hembiträdet

Hembiträdet

Yvonne lever dubbelliv som framgångsrik organisationskonsult och hembiträde hos en hemlighetsfull bankman. Överallt ser Yvonne spår av hans hustru, som förefaller vara pedantisk och kontrollerande, precis som Yvonne själv. Men är hustrun verkligen bortrest som hennes man påstår? Och varför kommer hon aldrig hem?

Albert Bonniers förlag, 2004

Ett oskrivet blad

Ett oskrivet blad

Reine är i 50-årsåldern,  hunsad och ensam. När han träffar den kraftigt överviktiga Angela fascineras han av hennes okunnighet och hjälplöshet. Han njuter av att för en gångs skull vara den som kan mest. Men Angela är inte riktigt den han tror och snart förändras balansen i deras förhållande.

Albert Bonniers förlag, 2001

 

Musselstranden

Från ett smutsigt barnhem i Indien anländer den adopterade Maja till familjen Gattmans sommarhus i Bohuslän. Hon utvecklas långsamt och talar inte. En midsommarafton får Maja följa med sina tonårssyskon och tälta på en ö i havsbandet. Under natten försvinner hon spårlöst. Sex veckor senare återfinns hon på en smal klipphylla ovanför Musselstranden, långt ifrån den ö där hon försvann.                  

Albert Bonniers förlag, 1998

Värddjuret  

Värddjuret

Anna är 36 år, ensamstående och barnlös. När hennes gifte älskare gör slut reser hon till Borneo för att tina upp sin frusna själ.  Efter en djungelutflykt upptäcker hon en märklig böld på låret. Hemkommen till Sverige får hon veta att hon blivit värddjur åt en utrotningshotad fjärilsart.

Albert Bonniers förlag, 1995

Tvillingsystrarna

Tvillingsystrarna

Mitt i informationssamhället lever familjen Strand ett isolerat liv utan tv eller dagstidningar. De spelar sällskapsspel och läser gamla årgångar av Det Bästa och National Geographic.  Robert,  som själv känner sig hemlös i sin samtid,  fascineras av familjens livsstil och förälskar sig i en av döttrarna, den vackra och genomsunda Elisabeth. Men förhållandet kompliceras av Elisabeths  starka band till sin tvillingsyster, som är sjuklig och rörelsehindrad.

Albert Bonniers förlag, 1993

Snövit 

Snövit

Sagan om Snövit berättad på nytt.
Snövit lever ett skyddat liv bakom slottets murar . Tills jägaren tar henne med ut i skogen och lämnar henne där. Hos de små männen hittar hon ett nytt liv.  En poetisk berättelse om att längta bort och gå vilse, smycka sig och sticka sig, snöra sig hårt, sova djupt och rida bort med en prins som man inte alls känner.

Albert Bonniers förlag, 1990

Det finns ett hål i verkligheten

Det finns ett hål i verkligheten

Nio berättelser där vi bl a får möta trollkarlens kvinna som tröttnade på att torka upp duvskit, Mullvadskungen som inte orkade med livet ovan jord, Lillebror Konrad – en mycket ovanlig baby  – och lilla Ellinor, som försvann så mystiskt på Biologiska museet.

Albert Bonniers förlag, 1986